Vrouwenpalet deel twee in De Wieger

Werken uit Drachten nu te zien in De Wieger Deurne
15 september – 20 november 2022

Vanaf donderdag 15 september is deel twee van de tentoonstelling Vrouwenpalet te zien in De Wieger Deurne. De werken van de 12 kunstenaars die eerst in Drachten hingen, zijn nu te bewonderen in De Wieger. Tot en met zondag 20 november kunt u genieten van het werk van Mies Elout-Drabbe, Anna Maria Blaupot ten Cate, Charlotte van Pallandt, Charley Toorop, Hanny Korevaar, Edith van Leckwijck, Karin Leyden, Lou Loeber, Adya van Rees, Pau Wijnman, Bobette van Gelder en Frieda Hunziker. Bij de expositie is een gelijknamige catalogus te koop, uitgebracht in samenwerking met Waanders Uitgevers.

Vrouwenpalet 1900-1950 - haar kunst, haar verhaal
Met Vrouwenpalet gaan we terug naar de eerste helft van de twintigste eeuw, een periode waarin veel getalenteerde vrouwelijke kunstenaars actief zijn in Nederland. Zij maken onderscheidend werk en doen niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch zijn velen van hen uiteindelijk in de vergetelheid geraakt en hun werk kreeg lange tijd niet de aandacht die het verdient. Dat zetten De Wieger Deurne en Museum Dr8888 recht met deze tentoonstelling, waarin ruim 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars te zien zijn. Tijdens de tentoonstelling draait het om hun kunst én hun verhaal. Met ruime aandacht voor de levens van de vrouwen, de keuzes die zij maken en de (on-)mogelijkheden die ze tegen komen op hun weg.

Nieuwe stijl
De 24 kunstenaars nemen allemaal hun eigen plaats in de moderne kunstgeschiedenis in. Ze laten zich inspireren door nieuwe stijlen zoals het kubisme en de abstracte kunst en laten zich daarbij niet begrenzen. Veel kunstenaars vonden voor korte of langere tijd hun weg naar creatieve broedplaatsen als Parijs, Berlijn of Ascona. De meeste vrouwen zijn sociaal bevlogen, bereisd en staan open voor nieuwe levensbeschouwelijke opvattingen. Dat uit zich vaak in hun werk, dat in meerdere gevallen maatschappijkritisch is, geïnspireerd door het communisme, theosofie en antroposofie.

Groepen, activiteiten en alle tentoonstellingen
Wilt u samen met uw dochters, zussen, vriendinnen, collega’s of buurvrouwen naar De Wieger komen en onder leiding van een gids Vrouwenpalet bekijken? Stuur dan een berichtje naar groepen@dewieger.nl om de mogelijkheden door te nemen. Naast de tentoonstelling en rondleidingen organiseert De Wieger veel activiteiten bij de tentoonstelling. Kijk op onze website voor het meest actuele programma. In het hoofdgebouw is ook de tentoonstelling Topvrouwen! te zien, met werk van en over vrouwen uit de eigen collectie. Tot en met 25 september 2022 kunt u in de Ateliers nog het werk van Jolanda Tielens en Emelie Jegerings bezichtigen. Vanaf 2 oktober 2022 is daar het werk te zien van Jeanny van Lieshout.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!