Topvrouwen!

Een ode aan vrouwelijke kunstenaars en muzen uit de collectie van De Wieger
t/m 31 december 2022

Aansluitend aan de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst haar verhaal’, van 9 juli t/m 20 november 2022, staat de collectiepresentatie van De Wieger tot en met 15 januari 2023 ook geheel in het teken van de vrouw.

Er zijn portretten van vrouwen te zien en werk van vrouwelijke kunstenaars uit de eigen collectie waaronder Lucie van Dam van Isselt, Jeanne Bieruma Oosting, Charley Toorop, Mies Carsten, Charlotte van Pallandt, Else Berg en Jacoba van Heemskerck. Werkend naast en met hun mannelijke collega’s bleef lang onderbelicht dat deze vrouwen een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de modernistische kunst.

Vrouwen in de collectie van De Wieger
Hoewel zich in de collectie van De Wieger meer werk van mannelijke dan van vrouwelijke kunstenaars bevindt - zoals dat in bijna alle musea het geval is – is er wel altijd aandacht voor het werk van vrouwen geweest. Zo waren er in het verleden tentoonstellingen van onder meer Else Berg, Valentine Prax en Hanny Korevaar. Ook binnen de geschiedenis van huis De Wieger speelden vrouwen een rol. Adya van Rees en Valentine Prax waren er graag geziene gasten en Nel Wiegersma was weliswaar geen kunstenaar, maar drukte als vrouw des huizes wel haar stempel. In de zaal die is gewijd aan vrouwelijke kunstenaars uit de collectie, ligt de focus op schilderijen, tekeningen, grafiek en sculpturen uit het interbellum (1919-1939). De werken geven een mooi beeld van de moderne stijlen en stromingen die destijds opkwamen.

Muzen
De andere zalen vormen een eerbetoon aan vrouwen uit de eerste helft van de 20e eeuw, en in het bijzonder aan Nel Wiegersma. Zij werd zowel door haar man Hendrik Wiegersma als door bevriende kunstenaars, waaronder Matthieu Wiegman en Toon Kelder, geportretteerd. Veel kunstenaars maakten portretten van hun vrouw, moeder, dochter of andere vrouwen in de familie. Een collagewand met portretten van onder meer Jan Mankes, Hugo Landheer, Leo Gestel en Charles Eyck geeft hier een beeld van. Ook is te zien is hoeveel uiteenlopende stijlen er gewerkt werd: van vlot opgezette schetsen tot sferisch uitgewerkte schilderijen. Tenslotte wordt de vrouw als muze getoond in haar expliciete, naakte schoonheid, maar ook beschouwend, verdiept in een boek. De ontmoeting van deze twee vrouwbeelden levert een interessant contrast op.

Vrouwenpalet
In Vrouwenpalet staat het werk van vierentwintig getalenteerde en eigenzinnige kunstenaars centraal, onder wie Charley Toorop, Else Berg, Lou Loeber, Alida Pott, Nola Hatterman, Anna Sluijter en Jemmy van Hoboken. Het waren vrouwen die hun eigen weg gingen en met een groot gevoel voor artistieke en menselijke verhoudingen naar de wereld om hen heen keken. Tegelijkertijd zijn in De Wieger en in Museum Dr8888 ruim 100 kunstwerken te zien in stromingen als het (abstract) expressionisme, sociaal realisme en de nieuwe zakelijkheid. Ook komt de positie van de vrouwen aan bod. Hoe hielden zij zich staande in een door mannen gedomineerde kunstwereld en welke keuzes maakten zij voor hun carrière? Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld en verschijnt een publicatie in samenwerking met Uitgeverij Waanders.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!