Topstukken uit de collectie

Nieuwe doorlopende tentoonstelling

Vanaf 17 juli 2021 zijn op de begane grond van De Wieger Deurne in een doorlopende tentoonstelling topstukken uit de collectie te zien. In de voormalige woonvertrekken van de familie Wiegersma hangen straks werken uit de kerncollectie, die hoofdzakelijk bestaat uit Nederlandse figuratieve schilderkunst uit de periode 1900-1950, met een accent op de interbellumjaren. De basis voor de collectie werd gelegd door arts, schilder en mecenas Hendrik Wiegersma (1891-1969). Eén van de belangrijkste ‘topstukken’ is het monumentale pand waar het museum in gevestigd is. De familie woonde hier vanaf 1923.

De eerste Topstukken tentoonstelling is ingedeeld in vier stromingen: het realisme, het impressionisme, De Stijl en het kubisme. Te zien is onder meer werk van Edgar Fernhout, Jan Mankes, Gerrit van Blaaderen, Isaac Israëls, Theo van Doesburg, Hendrik Valk, Wobbe Alkema en Dick van Luijn. De tentoonstelling is in ieder geval tot het einde van het jaar te zien. Volgend jaar komen andere stromingen aan bod komen, zoals het Vlaamse expressionisme, De Bergense School en De Ploeg.

Hendrik Wiegersma was een huisarts met een markante persoonlijkheid, die één van de belangrijkste expressionistische schilders van Nederland werd. In zijn huis in Deurne was het een komen en gaan van collega-kunstenaars. Wiegersma kocht regelmatig kunst aan en liet zelf een omvangrijk oeuvre achter. Zo werd de basis voor de collectie van De Wieger gelegd. Tot de topstukken behoren werken van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg, Jan Mankes, Constant Permeke en Else Berg. Zijn zoon Friso schreef de tekst voor het lied Het Dorp, waarin hij memoreerde aan de hoge bomen rond De Wieger.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!