Verlengd: In de ateliers: Henk Kneepkens & Dorothé Koolen

Te zien van 23 maart 2022 tot 15 mei 2022

Elegante paarden, weelderige tuingezichten en bomen bevolkt door mysterieuze wezens. Dat is wat de kijker kan verwachten bij een bezoek aan de Ateliers van De Wieger. Vanaf 13 november is daar het werk te zien van kunstenaarsechtpaar Henk Kneepkens en Dorothé Koolen. Aanleiding voor de tentoonstelling is 50 jaar kunstenaarschap! De kunstenaars leren elkaar kennen op de Academie van Eindhoven en leven sindsdien samen. Hoewel zij niet samenwerken, maar beiden werken in een eigen, uitgesproken stijl, delen zij wel een liefde voor de natuur. Dat komt in de Ateliers, die geflankeerd worden door de tuin van De Wieger, mooi naar voren.

Een hoofdrol voor de natuur
Om inspiratie op te doen hoeven Kneepkens (Venlo, 1940) en Koolen (Helmond, 1940) niet ver weg. In de lommerrijke tuin achter hun huis staan twee atelierruimtes. Hier werken zij vanaf 2014 in de beschutting van bomen en wilde bloemen en planten. Maar ook daarvoor, als zij ateliers hebben in het Missiehuis en bij DESTAT, is de natuur er altijd. Kneepkens zegt hierover: “De boom als beeld voor het leven is voor mijn werk bijzonder. Boomfiguren, bosfiguren en vogelbomen vormen beelden van overeenkomst met de menselijke figuur. Ik gebruik vaak de verschijningsvormen van wortels, stam, vertakkingen en bladeren als basismotief.”

Het paard is beeld en beweging
Vanaf de jaren zestig van de 20ste eeuw vestigen Kneepkens en Koolen zich als vrij kunstenaars. Koolen zegt over haar werk: “In de keuze van mijn onderwerpen, paarden en planten, zijn het vaak monumentale vormen die mij aanspreken. Het paard is beeld en beweging, tegelijkertijd licht en donker. Natuur is beeld en beweging en licht en donker. Compositie en licht bepalen hoe ik vorm geef aan het schilderij.” In hun levens is de kunst nooit ver weg geweest. Kneepkens illustreert naast zijn vrije werk talloze boeken en Koolen geeft jarenlang les aan eigen groepen. Inmiddels zijn zij de pensioenleeftijd ruim gepasseerd. Dat betekent niet dat zij het rustig aan doen, maar alleen dat er nu alle tijd en ruimte is voor het vrije werk.

Het bomenboek
Hoewel er een overlap is in de keuze van onderwerpen en opvalt hoe beide kunstenaars meerdere disciplines beheersen, is hun werk in de uitwerking heel anders. De stijl van Kneepkens is dromeriger, die van Koolen aardser. Er is dan ook nauwelijks sprake geweest van samenwerking in al die jaren. Alleen voor Het bomenboek voor kinderen, een leer- en doeboek over bomen maakten zij een uitzondering. In het boek worden allerlei bomen beschreven, met illustraties van Kneepkens en Koolen erbij. Jarenlang fungeerde het boek op basisscholen in de gemeente Deurne als leidraad voor lessen over de natuur. In De Wieger is het boek te zien, samen met de oorspronkelijke tekeningen. Maar de nadruk ligt op het vrije werk, dat voor het grootste deel niet eerder tentoongesteld is geweest.

Lees hier het interview in het Weekblad voor Deurne.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!