Nieuw in de collectie. Schenkingen en aanwinsten

Te zien van 26 november 2023 tot 20 mei 2024

In de afgelopen periode heeft Museum De Wieger een aantal passende werken aan de collectie mogen toevoegen. Het gaat om schenkingen en aanwinsten van onder meer Otto van Rees, Piet van Wijngaerdt en Hendrik Wiegersma. Van Henriëtte Pessers is een bloemstilleven uit 1927 te zien, van Lou Loeber een meerkleuren zeefdruk met zonnebloemen uit 1928 en een tweetal schilderijen van Kees Verwey, geschonken door de Stichting Kees Verwey. De werken hangen vanaf 26 november in de zalen op de begane grond van De Wieger, waar altijd werk uit de collectie van het museum getoond wordt.

Niet voor niets is het grootste aandeel nieuwe werken van de hand van Otto van Rees. De schilder woonde een aantal jaren in Deurne en zijn verhaal uit die jaren is nauw verbonden met dat van Hendrik Wiegersma. Hij is degene die de schildercarrière van Wiegersma in gang zette. Van Rees riep: 'laat maar eens zien dan' toen Wiegersma zijn werk zag en zei dat hij dat ook wel kon. En zo werd Wiegersma medicus-pictor: huisarts én schilder. Een bijzondere schenking van de erven Van Rees betreft een contétekening van Nel Wiegersma, gemaakt in 1924. De tekening is een voorstudie voor een schilderij dat zich in bezit van de familie Wiegersma bevindt en straks bij de tekening op zaal te zien is.

Recent kreeg De Wieger van Dries van den Elzen een andere prachtige tekening van Otto van Rees. Op het werk uit de jaren ’50 is te zien hoe de Franse kunstenaar Valentine Prax – een graag geziene gast in De Wieger - aan het werk is in haar atelier. Gezien de grof geschetste opzet en de dikkere lijnen die daar deels bovenop zijn aangebracht is het werk niet af. Misschien was het bedoeld als voorstudie voor een schilderij. Voor zover bekend is dat schilderij er niet gekomen, maar de tekening is gelukkig goed bewaard gebleven en geeft ons een inkijkje in de werkwijze van Van Rees. De Wieger bezit al langer een tekening van Van Rees waarop Ossip Zadkine, de man van Prax, in zijn atelier afgebeeld staat. Het levert een mooi tweeluik op.

Lou Loeber, Zonnebloemen, 1928
Otto van Rees, Valentine Prax in haar atelier, jaren '50
Otto van Rees, Valentine Prax in haar atelier, jaren '50
Henriëtte Pessers, Stilleven met zonnebloemen, 1927
Henriëtte Pessers, Stilleven met zonnebloemen, 1927

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!