In de Ateliers: Sjef van der Voort

Te zien van 19 januari 2023 tot 5 maart 2023

Schilder, aquarellist, tekenaar, etser en glazenier Sjef van der Voort (11 maart 1914 – 9 juni 1990) is geboren in Oirschot en getogen in Deurne. Sjef studeert aan het Institut Supérieur de Peinture de Bruxelles. Hij rondt zijn opleiding in 1933 af als beste van zijn jaar. Hiervoor ontvangt hij de médaille d’or én mag stage lopen bij een Parijse schilderstudio.

Aan het einde van zijn stageperiode aan de Quai de la Tournelle fietst hij door Frankrijk waar hij zijn hart verliest aan Saint-Gaudens in de Haute-Garonne. Vanaf 1937 werkt hij afwisselend bij een reclamebureau in Eindhoven en zwerft hij door Frankrijk. In deze periode ontmoet hij zijn toekomstige vrouw, Maria Luijben.

Direct na de inval door de Nazi’s vertrekken Sjef, zijn jongste broer Frans en enkele Deurnese vrienden op de fiets naar Frankrijk om via Bordeaux naar Engeland over te steken. Ze zullen – niet toevalligerwijs – blijven steken in Saint-Gaudens. Sjef tekent en schildert daar veel. Op 27 augustus 1940 wordt de groep door het Rode Kruis gerepatrieerd. De rest van de oorlog brengt Sjef door in het Limburgse dorp Honthem. Hij maakt daar deel uit van een artistieke enclave, tot hij er onderduikt om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen.

Na de oorlog start hij een reclameatelier in Helmond, waarvan de werkzaamheden hem geen tijd voor de kunst toestaan. Nadat hij een hartinfarct krijgt, geeft hij zijn atelier op en zal de rest van zijn leven aan de kunst wijden.

Sjef van der Voort is een getalenteerde kunstenaar die verscheidene disciplines beheerst, maar hij is bescheiden over zijn werk en exposeert weinig. De keren dát hij exposeert, oogst hij er wel lof mee. Ondanks alle artistieke veranderingen die in de twintigste eeuw plaatsvinden, blijft Sjef in zijn schilderkunst trouw aan één stijl: het impressionisme met een zweem van expressionisme. Hij maakte honderden werken, een selectie ervan is nu te zien in de Ateliers.

Lees hier verder ...

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!