Hooggeëerd publiek!

Te zien van 1 september 2021 tot 7 november 2021

De Wieger staat vanaf 18 juli in het teken van het circus! Een eeuw geleden was dit één van de meest geliefde vormen van vermaak voor jong en oud. Het publiek liet zich betoveren door elegante paarden, verrassen door de durf van acrobaten en opvrolijken door de clowns. Voor veel kunstenaars was het circus een bron van inspiratie. In de expositie is te zien hoe onder meer Kees Maks, Leo Gestel, Frits Klein, G.H. Breitner en Gerard Hordijk het circus verbeeldden. Daarnaast is aandacht voor de geschiedenis van het circus, waaronder het bijzondere verhaal van het Deurnese circus ’t Hoefke.

Schetsen in het circus
Kunstenaars genoten van de spectaculaire wereld van het circus en brachten die over in uitbundige kunstwerken. Het circus was anders dan alles dat ze gezien hadden. Niet alleen de paardenacts en de schitterende kostuums van de artiesten, maar ook het theatrale effect van de spotlights. Dat laatste zette de kunstenaars aan tot het aanbrengen van dramatische licht-donker effecten. Kees Maks kocht altijd twee kaartjes als hij naar Carré ging: de tweede plaats was bestemd voor zijn tekengerei. Jaap Bouhuys haalde veel inspiratie uit zijn samenwerking met Picasso en had een voorliefde voor het schilderen van clowns en paarden. Leo Gestel bezocht op uitnodiging van vrienden in 1926 het circus in Gent, waarna het thema hem niet meer losliet.

Circus ‘t Hoefke
Het Deurnese circus ’t Hoefke was een uniek amateurcircus. Het werd gevormd door vrijwilligers uit Deurne die zo goed waren, dat zij zich konden meten met de talloze professionele circussen die er destijds waren. Hub van Doorne, oprichter van de DAF fabriek, stichtte ’t Hoefke in 1947. Gedurende tien jaar zamelde hij met zijn circus geld in voor goede doelen. De paardenacts van de zusjes Tiny en Anny van Doorne, de dochters van Van Doorne, liepen als rode draad door het programma. Daarnaast traden onder meer contorsionniste ‘Miss Kowé’ op, de ‘Pierre Riba’s’ met een acrobatisch luchtnummer, magiër Professor Antoni en clowns Rits en Rats. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de harmonie van Deurne. Aan de hand van foto’s en filmmateriaal is te zien hoe de artiesten van ’t Hoefke zich met hart en ziel voor het circus inzetten.

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen met een speurtocht zoeken naar bijzondere details in de kunstwerken. Hendrik Wiegersma deelt leuke weetjes over het circus, en vergeet het miniatuurcircus niet! Hier kun je je vergapen aan alle wonderlijke details rond de circustent. Daarnaast zijn er volop workshops jongleren en balanceren door Rinus Pecht/Hebbes deze zomer.

Kijk voor alle activiteiten op https://www.dewieger.nl/podium/agenda/

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!