Collectie Connectie – Museum Flehite te gast

Te zien van 13 november 2021 tot 26 juni 2022

Collectie Connectie – Museum Flehite te gast 

Het Amersfoortse stadsmuseum Flehite bezit een groot aantal werken van kunstenaars die in de eerste helft van de 20ste eeuw actief waren. Vanaf 13 november zijn circa vijftig van deze werken ‘te gast’ bij De Wieger. Schilderijen van onder meer H.J. Wolter, Jo Bezaan, Gerrit Benner, H.N. Werkman, Jeanne Bieruma Oosting, M.H. Mackenzie, Jo Koster en Albert Fiks zullen hangen naast een aantal topstukken uit de collectie van De Wieger. Zo komen artistieke (dwars)verbanden tussen beide collecties naar voren, maar ook de verschillen. De collectie van De Wieger is primair gericht op de ‘modernisten’; in die van Museum Flehite heeft het impressionisme de overhand.

Bloeiend kunstklimaat
De tentoonstelling concentreert zich op de interbellumperiode, die artistiek gezien interessant was voor Amersfoort. Het culturele leven van de ‘keistad’ kreeg een boost in 1922, met de oprichting van de Amersfoortsche Kunstkring. Zij organiseerden culturele avonden voor kunstenaars en –liefhebbers en tentoonstellingen met werk van grootheden als Vincent van Gogh, Isaac Israels, Floris Verster en Jan Sluijters. In 1934 kwam er ook een vereniging speciaal voor kunstenaars: het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap. Veel van de kunstenaars die in Collectie Connectie te zien zijn, waren leden van het eerste uur. De vereniging trok ook landelijk kunstenaars aan, wat leidde tot nieuwe contacten en inspiratie.

Hernieuwde samenwerking
Het is niet de eerste keer dat De Wieger en Museum Flehite elkaar opzoeken. In 2011 was in beide musea de tentoonstelling ‘Nachtlicht – de schilders van het nieuwe licht 1880-1940’ te zien. Enkele jaren later was op beide locaties een overzicht van de impressionist H.J. Wolter te zien. Ook nu zal werk van Wolter te zien zijn. Het merendeel daarvan was nog niet eerder in De Wieger te zien en niet eerder werd werk uit beide collecties in samenhang getoond. In Collectie Connectie worden banden tussen de modernisten en de meer gematigde Amersfoorters belicht, waaronder de vriendschap tussen Jakob Nieweg en Charley Toorop. In artistiek opzicht komen parallellen én tegenstellingen naar voren. Van het kubistische werk van Albert Fiks en de impressionistische schilderijen van Edith Pijpers tot werk van Herman Kruijder, Hendrik Wiegersma en Constant Permeke uit de collectie van De Wieger.

Te zien van 13 november 2021 t/m 13 maart 2022

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!