Bloemstillevens uit het interbellum in context
Weelderige boeketten, gestileerde stukken of een vaas met een enkele bloem.. In Bloemenkracht staan 20ste-eeuwse bloemstillevens van onder meer Lou Loeber, Jan Sluijters, Louis Saalborn, Leo Gestel en Piet van Wijngaerdt uit de collectie van Museum De Wieger centraal. Door ook werk uit eerdere eeuwen en van hedendaagse kunstenaars te laten zien, komt de rijke geschiedenis van het onderwerp naar voren en wordt duidelijk hoe het geliefde genre zich door de eeuwen heen ontwikkelde en aanpaste aan de heersende smaak. Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten en rondleidingen georganiseerd, kijk daarvoor hier.
Geliefd door de eeuwen heen
Voor veel van de interbellum-kunstenaars uit de collectie van De Wieger was het bloemstilleven een geliefd onderwerp. Het onderwerp is vrolijk en levendig, steeds weer anders en altijd bij de hand. Het leent zich goed voor losse impressionistische penseelstreken, maar ook om te experimenteren met de abstractie, zoals Zonnebloemen van Lou Loeber mooi laat zien. De fascinatie voor het onderwerp gaat ver terug. Al sinds het begin van de zeventiende eeuw is het genre niet meer weg te denken uit de Nederlandse schilderkunst. De vroege stillevens waren fijn geschilderde boeketten of soms ook bos- of parkstillevens met bloemen uit ieder seizoen.
Zeg het met bloemen
Veel bloemstillevens zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar vertellen ook een verhaal. Zo waren op werken uit de 17e eeuw vaak insecten of dieren afgebeeld die ons herinneren aan de vergankelijkheid van het leven. Of een bloem uitgebloeid is of juist nog in de knop zit, kan een verschil maken voor het verhaal dat verteld wordt. Veel bloemen hebben ook een symbolische betekenis. Wie de taal van de bloemen beheerst kan er boodschappen uithalen over onder meer liefde, rouw, trouw of haat. Ook de hedendaagse werken van bijvoorbeeld Margriet Smulders en Marc Mulders die in De Wieger te zien zijn, dragen een boodschap mee.
Bloemen binnen en buiten
Met zo’n zestig werken van kunstenaars als Alida Withoos, Margaretha Roosenboom, Jeanne Bieruma Oosting, Jeanette Slager, Piet Wiegman, Bart van der Leck, Vilmos Huszar, Marc Mulders, Margriet Smulders, Wouter van Donselaar en Bob Negrijn, geeft de tentoonstelling een compact maar veelzijdig beeld van het onderwerp. Wie meer wil zien, kan vanuit het monumentale pand van De Wieger de tuin instappen en genieten van alles wat daar groeit en bloeit. De Wieger organiseert bij de tentoonstelling workshops, een lezing en rondleidingen. Kijk hier voor meer informatie.