Tentoonstelling Archeologie verlengd

Iedereen kan het memoryspel ‘Toen en Nu’ spelen, dat bij de tentoonstelling hoort.

De tentoonstelling ‘Kijk nou eens! Archeologische vondsten van Hendrik Wiegersma’ in De Wieger is verlengd tot en met zondag 7 november. De tentoonstelling is nu even lang te zien als de circustentoonstelling ‘Hooggeëerd Publiek!’ en ‘In de ateliers: Monique Rutten’.

Deurne 1300 jaar
Het feit dat Deurne 1300 jaar bestaat was voor dit museum een mooie gelegenheid om een aspect uit het leven van Hendrik Wiegersma te belichten waar nog niet heel veel aandacht voor is geweest. Namelijk zijn passie voor archeologie. De familietentoonstelling laat jong en oud aan de hand van bijzondere vondsten uit de Deurnese bodem iets zien over het leven van vroeger.

Arts, schilder en archeoloog
Het was aan het begin van de jaren 20 dat Wiegersma een interesse in archeologie opvatte. Wiegersma begon een verzameling aan te leggen. Hij kreeg regelmatig oude voorwerpen van zijn patiënten. En ook boeren uit de omgeving wisten hem te vinden als ze weer eens iets uit de grond haalden tijdens het ploegen.
Wiegersma vond zelf ook dingen, bij De Wieger, maar ook elders in Deurne en omgeving. Alles werd hier zorgvuldig bewaard maar niet al te goed geregistreerd. Bij veel voorwerpen uit zijn verzameling is het dan ook soms gissen naar hoe oud het voorwerp precies is, waar het is gevonden en hoe het in zijn bezit is gekomen.

Samenwerking
Het verhaal rondom Wiegersma en zijn verzameling vormt de kern van de tentoonstelling. Deze is aangevuld met objecten van anderen die nu, honderd jaar later, die passie voor de archeologie delen, zoals amateurarcheoloog Andrew Jones uit Deurne en de Heemkundekring Deurne. Uit het Noordbrabants Museum is een afgietsel te zien van de Gouden Peelhelm. Het is nu een van de topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden, het museum waar Wiegersma goede contacten mee had. Sil Bouwmans uit Deurne maakte de geschiedenis van Deurne overzichtelijk ik tijdvakken.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!