Schenking vijf doeken Antoon Kruysen door Renée Smithuis

Onlangs kreeg De Wieger een aantal werken van de Brabantse schilder Antoon Kruysen geschonken door verzamelaar Renée Smithuis. Om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd er op vrijdag 12 april een officiële feestelijke bijeenkomst gehouden. Renée Smithuis was natuurlijk aanwezig, maar ook familie van de kunstenaar en een aantal Brabantse kunstverzamelaars. Jef de Jager, schrijver van de biografie over Kruysen, vertelde kort over de kunstenaar. En er was de officiële overhandiging van de werken aan Katjuscha Otte, directeur van De Wieger. Een grote verrassing dat het museum niet vier, maar vijf doeken geschonken kreeg!

Smithuis verzamelde door de jaren heen diverse werken van Kruysen. Toen ze voor het eerst zijn werk zag, was ze zeer onder de indruk. Ze betreurt het dan ook dat zijn werk de laatste jaren op steeds minder plaatsen te zien is, hoewel Kruysen belangrijk is voor de Brabantse kunstgeschiedenis. Smithuis was vastberaden zijn werk een plek te geven in haar geboorteprovincie en bakermat van de schilder. De Wieger bleek een logische keuze. Al eerder was in het museum werk van Kruysen uit de verzameling van Smithuis te zien. De nieuwe aanwinsten passen goed bij de collectie van De Wieger, die gericht is op kunst uit de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Over Antoon Kruysen
Antoon Kruysen (Boxtel 1898-1977, Chartres) was een geboren schilderstalent. Al in zijn tienerjaren had hij zijn eerste expositie. Zijn impulsieve en temperamentvolle karakter is terug te zien in zijn schilderijen. Hoewel deze schilderijen door de vele kleuren en snelle toets ‘onaf’ lijken, werkte Kruysen wel degelijk heel precies. Zijn werk wordt gerekend tot de nabloei van het Franse fauvisme. Onderwerpen waar Kruysen zich op richtte waren bijvoorbeeld circusartiesten, dronkaards en woonwagenbewoners. Werk van Kruysen is in bezit van onder andere het Musée Jeu de Paume in Parijs, het Kruysenhuis Oirschot en nu dus ook De Wieger.

Lees hier ook het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Directeur Katjuscha Otte (rechts) heeft hier zojuist een werk van Antoon Kruysen overhandigd gekregen van Renée Smithuis (in wit met zwart jasje)

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!