Project Deurne 13 keer 100 jaar

 width=

Dertien panelen met foto’s van Deurnese families

Vanaf 2 juli is in de museumtuin van De Wieger een bijzonder fotoproject van Marlon Tielemans te zien. Het project ‘Deurne, 13 keer 100 jaar’ bestaat uit 13 collagepanelen, gewijd aan 13 Deurnese families met de meest voorkomende achternamen. Op ieder paneel staat een foto centraal met familieleden die samen 100 jaar zijn, 13 x 100 jaar dus. Zo zijn het de mensen uit Deurne zelf die symbolisch verwijzen naar het bijzondere feestjaar. Naast De Wieger is ook een aantal panelen te bezichtigen bij VVV Deurne en Cultuurcentrum Deurne.

De expositie is gemaakt voor en met de inwoners van Deurne: 2021 is hun feestjaar en ook Tielemans, die zelf uit Helmond komt, wilde bijdragen aan de festiviteiten in het kader van Deurne 1300. Niet alleen de families zelf werkten mee; fotografen van de Deurnese fotoclub Optika maakten de ’13 x 100’ foto’s. Daarnaast kregen ook de verhalen en geschiedkundige informatie van de grootste Deurnese families een plek op de panelen.

13 namen
Het bleek een hele klus om de meest voorkomende familienamen te achterhalen. Tielemans: “Ik dacht dat het een kwestie van op een knopje drukken was, maar dat bleek niet het geval.” Een medewerker van de Gemeente Deurne werkte eraan mee en zo ontstond een selectie met veel voorkomende namen als Berkers, Martens, Verberne, Joosten en Mennen.
Onderdeel van het project is een boek waarin de foto’s en verhalen van de families opgenomen zijn. Het boek is te koop bij Boekhandel Berkers en in de museumwinkel van De Wieger.

 width=

Leen (86) en Lamek (14) Berkers op één van de dertien familiepanelen (fotoclub Optika)

Van de 13 panelen die gemaakt worden komt er één in de etalage van het VVV-kantoor in de Kerkstraat, drie komen er achter het raam van het cultuurcentrum Deurne aan de Martinet en de andere 9 in het museum en de museumtuin van De Wieger. Ga voor het reserveren van uw bezoek naar www.dewieger.nl. Op woensdag 14, 21 en 28 juli, 4, 11, 18 en 25 augustus en op 1 en 8 september is de museumtuin tussen 12 en 17 uur gratis te bezoeken! Op de website vindt u in de agenda een overzicht van alle activiteiten in en om De Wieger.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!