Ode aan Deurne, De Wieger en Wiegersma: kunstwerk Worteling geopend

Het kunstwerk Worteling van Jeanne Melief in de museumtuin van De Wieger is geopend. Op donderdag 9 september onthulde directeur Katjuscha Otte in aanwezigheid van een aantal vrienden en kennissen van Jeanne en een aantal medewerkers van De Wieger de boom, waar Jeanne vanaf maart 2021 aan gewerkt heeft.

In vijf maanden tijd veranderde de dode eikenstam in een mozaïek kunstwerk. De titel Worteling staat voor je ergens vestigen, maar ook voor groei en ontwikkeling. Wortels gemaakt van glas kronkelen ook door het hele kunstwerk heen.

De kunstenares werkt al jaren met glas en eerder al aan grote boom projecten, zoals de vier-seizoenenboom in het Zandbos in Deurne en de kunstboom in het Duitse Frauenau. Jeanne Melief wil met Worteling graag een bijdrage leveren aan het feit dat Deurne 1300 jaar bestaat. Vanuit dat gegeven ontstond het idee om de eikenstam in de museumtuin nieuw leven in te blazen.

Het was een uitdaging om het verhaal van 1300 jaar Deurne te verbeelden op de 6 meter hoge boom. Van tevoren maakte Jeanne een schets, die ze deels heeft aangehouden, maar al werkende is er ook nog veel veranderd aan het ontwerp. Soms bracht ze met krijt schetsen aan op de boom en waren deze de volgende dag verdwenen door de regen; dan moet je improviseren.

In het kunstwerk zijn veel verschillende elementen terug te vinden. Zo staat een groot ei centraal, dit ei symboliseert het ontstaan van Deurne. Uit dit ei komt een prachtige vogel tevoorschijn die staat voor een kleurrijke, culturele en beweeglijke gemeenschap van Deurne. Van onder naar boven op de boom kronkelen verschillende wortels door de elementen heen en verwijzen naar de groei en alle veranderingen door de jaren.

Daarnaast zijn er allerlei dieren terug te vinden in het kunstwerk, zoals een processierups, een insect en een salamander, allemaal dieren die voorkomen in het Peelgebied. Ook zijn er en profil gezichten te ontdekken op de boom, die verwijzen naar de toekomst, naar vooruitkijken.

De salamander is opgebouwd uit verschillende voorwerpjes die door kinderen zijn opgeplakt tijdens de verschillende zomeractiviteiten bij De Wieger. Natuurlijk zit er ook een verwijzing in naar Hendrik Wiegersma, middels het teken van een esculaap. Er valt dus van alles te ontdekken op de boomstam!

Jeanne Melief woont al 31 jaar tegenover De Wieger en heeft op deze bijzonder mooie plek, tussen de vogels en de eekhoorns, met veel plezier duizenden stukjes glas op de boom bevestigd. Het is een ode aan Deurne, aan het museum, met in herinnering Hendrik Wiegersma.

Het kunstwerk is zo goed als af, het werk van de kunstenares zit erop. In het najaar komt nog een aantal basisschoolklassen helpen met afmaken van de laatste elementen. Het kunstwerk is natuurlijk wel al te bewonderen in de museumtuin.

Foto's: Wendy van der Wallen en Ton Hartjens 

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!