Activiteiten in kader van 100 jaar De Wieger en Vrouwenpalet
Op 7, 9 en 13 oktober 2022 vinden in De Wieger drie activiteiten plaats met zeer verschillende onderwerpen. Peel Jam speelt op het Open Podium, kunsthistorica Karin Haanappel besteedt aandacht aan vrouwelijke kunstenaars en Stijn Schenk bouwt in zijn lezing aan een genuanceerd beeld van seksueel geweld. Voor alle drie de activiteiten is reserveren gewenst en kan op de website dewieger.nl. Hier vindt u informatie over andere activiteiten in de komende maanden, zoals gratis rondleidingen.
Open Podium met Peel Jam
Op vrijdag 7 oktober speelt Peel Jam op het Open Podium in De Wieger Deurne. Peel Jam is een akoestische band, met bevlogen muzikanten die alle geboren en getogen zijn in het Peel-gebied van zuidoost Brabant. De band brengt meerstemmige singer-songwriter-, folk-, blues-, bluegrass-, countrymuziek en liedjes in het Brabants dialect. Traditionele, melodische en uptempo muziek met sfeervolle akoestische instrumenten. Peel Jam bestaat uit Arie Mennen zang en akoestische gitaar, Heidy Buijtenweg, zang en accordeon en Leo van Rijt: akoestische gitaar, mondharmonica en zang. Het optreden is van 20-22 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Reserveren kan hier.
Masterclass Masterclass Herstory of Art door Karin Haanappel
Hoewel er de laatste tijd gelukkig steeds meer aandacht wordt besteed aan vrouwelijke kunstenaars, is lang niet bij iedereen bekend dat zij er altijd zijn geweest, maar domweg uit de geschiedenis zijn geschreven. Door mannen. In de negentiende eeuw. Zonder pardon. Hoogste tijd om deze talentvolle vrouwen; vaak pioniers die werkten in vernieuwende stijlen, hun rechtmatige plek in de kunstgeschiedenis (terug) te geven.
De dubbelexpositie ‘Vrouwenpalet 1900-1950 haar kunst haar verhaal’ die tot 20 november 2022 te zien is in Museum De Wieger en Museum Dr8888 toont aan hoeveel vrouwelijke talenten Nederland rijk was in de eerste helft van de twintigste eeuw. In deze masterclass ontdek je dat Herstory of Art -samen met His Story of Art- onze ware kunstgeschiedenis is: alleen samen vormen zij The Story of Art. Welkom bij De Wieger op zondag 9 oktober om samen met Karin Haanappel met een nieuwe, frisse blik naar kunst te kijken en naar de context waarin zij is ontstaan!
Sinds 1994 is Karin Haanappel werkzaam als zelfstandig kunsthistorica. Na het behalen van haar doctoraal Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht, met een scriptie over de Franse beeldhouwster Camille Claudel, werkt ze als onafhankelijk onderzoeker waarbij ze veelal vergeten vrouwelijke kunstenaars weer voor het voetlicht plaatst. Hoewel haar focus op de kunst uit de negentiende eeuw ligt, deed ze voor haar boek Herstory of Art (2012) breder onderzoek: van de prehistorie tot de moderne tijd. Dit maakt dat zij kunst en kunstenaars uitstekend in de context van hun tijd kan beschouwen. Karin Haanappel geeft regelmatig lezingen en radio-interviews. Daarnaast heeft ze een online academie waar zij een evenwaardige kunstgeschiedenis uitdraagt en haar talrijke cursisten vol enthousiasme een ‘kunst maakt gelukkig’ gevoel bezorgt. Zondag 9 oktober 2022 van 14.00-16.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur). Reserveren kan hier.
Masterclass over visueel doorbreken van taboe op seksueel geweld door Stijn Schenk
Stijn Schenk (1976) is een zachte activist. Verandering, zo gelooft hij, begint met het emotioneel meevoelen met hen die onrecht wordt aangedaan. Zijn activisme is dan ook gericht op het emotioneel communiceren van de impact van persoonlijke en maatschappelijke processen.
Als schrijver, docent en producent van beeldverhalen zoekt Stijn de laatste tien jaar naar manieren om onrecht onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Hij werkte daarbij onder andere aan 200 korte beeldverhalen met verschillende tekenaars aan verhalen over geweld, seksualiteit, gender, identiteit en geestelijke gezondheid. Sinds twee jaar werkt hij ook actief samen met zijn vrouw Legien Warsosemito-Schenk aan materiaal, waarmee stellen samen trauma heling na seksueel geweld aan kunnen gaan.
In de lezing op donderdag 13 oktober wordt de bezoeker meegenomen in de zoektocht naar het adresseren van genderongelijkheid. Beeldverhalen worden gedeeld en geduid. En de verschillende manieren waarop storytelling zijn ingezet, worden toegelicht en besproken. Ook de -onderliggende- trauma processen en de manier waarop men daarin kan groeien, worden besproken. De bijeenkomst wordt rijk geïllustreerd en belooft de bezoeker geïnspireerd achter te laten. Aanvang op donderdag 13 oktober is 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). Reserveren kan hier.