Kunstcursus door Wil Boetzkes

Utopia: idealen in architectuur en kunst

Steeds weer droomden schrijvers, kunstenaars en architecten van een ideale wereld en maatschappij en de terugkeer naar een Gouden Tijd. Zij beschouwden zich als deel van de intellectuele elite die over het inzicht beschikte om een ideale wereld tot stand te brengen.

De Bijbel spreekt erover, in de Griekse mythologie wordt ernaar gezocht, Plato en Aristoteles verwoordden hun visionaire ideeën over een ideale stad, Augustinus, Dante of Tolkien maakten het tot onderwerp. Ook India, China en Japan waren in de ban van de ideale wereld. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giorgio Vasari en Le Corbusier hadden hun concept ervoor al bedacht en ontworpen.

Het was niet alleen een ideaal voor architecten, maar ook in de kunst, literatuur, filosofie en politiek. De ideale stad in het Italië van de renaissance spreekt tot de verbeelding, ontploft als rationeel idee. Uit afkeer van de middeleeuwse stad als symbool van een feodale maatschappij schreef de humanist Thomas More zijn ‘Utopia’, een ideaalbeeld zoals vaak door schilders in deze tijd verbeeld als ‘Gouden Tijd’.

Architecten, kunstenaars en denkers omarmden altijd het idee van de ideale stad, van de radicale nieuwe ideeën van de Griekse polis, de Romeinse pompeusheid tot de middeleeuwse ‘stad Gods’ of het ideaal van Jeruzalem. Europese kolonisten brachten de renaissance-idealen naar Amerika, Sint-Petersburg werd een ideale stad naar het voorbeeld van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.

Sinds de 19de eeuwse utopische ideeën van Jules Verne, Ruskin of William Morris ontstonden nieuwe idealen als tuinsteden of ideaalbeelden van glas en licht, maar ook metropolen met wolkenkrabbers, paradijzen voor arbeiders, de ‘ville radieuse’ van Le Corbusier, of het Nieuwe Babylon van Constant Nieuwenhuys. In onze tijd is het droombeeld van de ideale wereld meer dan actueel, voor architecten als Rem Koolhaas, Rob Krier of Zaha Hadid en nieuwe uitdagingen staan voor de deur met de ‘groene stad’.

Deurne/Ommel: vanaf 21 februari 2022. Tijd: 14.15-16.15 uur. Ommel, de Kluis

Docent: drs. W.J.J. Boetzkes

Het inschrijfgeld bedraagt € 147,00. Vrienden van Museum de Wieger € 137,00

(6 lessen, incl. digitale syllabus)

Informatie en aanmelding via info@posterheidebrabant.nl.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!