Jan Althuizen in De Wieger

Expositie 'Verbeelding van de Peel' in de Ateliers

Van 25 maart t/m 23 juli 2023 zijn schilderijen in aquarel- en acryltechnieken van Jan Althuizen uit Griendtsveen te zien in de Ateliers van De Wieger Deurne. Ze verbeelden een weergave van het veengebied van concreet naar half abstract, van wild en woest tot stilte en rust. Op zondag 23 april en woensdag 10 mei 2023 geeft Jan Althuizen demonstratie-lezingen waarvoor toegang gereserveerd kan worden op dewieger.nl.

De Peel als inspiratiebron
Jan Althuizen (Deurne 1948) fietste als student aan de Kunstacademie in Tilburg in de zomervakanties al regelmatig vanuit zijn geboortedorp Deurne naar de Peel, gewapend met papier, penseel, inkt of krijt. De sporen van de laatste turfafgravingen door het bedrijf Minke liepen destijds als zwarte stroken door het Peellandschap. Een bijzonder stukje land. Hij heeft er toen, in 1969, een schets van gemaakt. Na 5 jaar academie ging hij vanaf 1973 deels lesgeven o.a. aan het Willibrord Gymnasium in Deurne en deels vrij schilderen in natuur en atelier.

Verbeelding van de Peel
Tegenwoordig gaat Jan Althuizen vanuit zijn woonplaats Griendtsveen nog steeds de Peel in om te schilderen en werkt hij in zijn atelier zijn ideeën over dit natte land in al zijn variaties uit. Het gebied Deurnese Peel en Mariapeel, loopt nu al meer dan 50 jaar als een rode draad door zijn werk.
Jan Althuizen maakt vooral gebruik van twee eigen gemengde technieken: aquarel met wit oliekrijt, vanaf 1988 in een eigen stijl ontwikkeld, en acrylverf met acrylpasta, een techniek waardoor stevige structuren in kleur ontstaan. De aquareltechniek hanteert hij vooral wanneer hij buiten schildert in de natuur. In zijn atelier wordt behalve met aquarel-wit oliekrijt vooral met acryl-acrylpasta gewerkt. Soms maakt hij ook collages met berkenstammen.
Geleidelijk heeft hij als kunstenaar een heel eigen stijl ontwikkeld. Hij maakt van het veenlandschap zijn eigen expressie. Direct geschilderd in zijn eigen techniek met witte oliekrijtlijnen en aquarelverf interpreteert hij wat hij voelt en ziet: weerbarstige natuur, verdronken land door de vernatting, moeras of berkenbomen als symbool van leven en dood. Hij speelt met licht en ruimte in een open en gesloten landschap. Juist de grilligheid van de Peelnatuur geeft Althuizen de mogelijkheid tot eigen interpretatie en verbeelding.

Demonstratie-lezing
Gedurende de expositieperiode geeft Jan Althuizen twee demonstraties van zijn gemengde techniek “schilderen met aquarel-wit oliekrijt” en met uitleg over zijn manier van werken met “acryl-acryl pasta”. Daarbij houdt hij een kunstbeschouwelijke lezing over zijn werk en zijn interpretatie van de Peel. Reserveren voor de demonstratie-lezingen op 23 april en 10 mei van 14.00-16.00 uur is nodig en kan bij activiteiten op dewieger.nl.

Naast de expositie van Jan Althuizen zijn in De Wieger nog tot en met 14 mei 2023 de tentoonstellingen EXPERIMENT EN VERNIEUWINGSDRANG 1940 - 1965, naoorlogs werk uit de collectie Fransen en AANSLUITING EN CONFRONTATIE Collectie Museum De Wieger en Collectie Ger Fransen te zien. De toegang voor Museumkaarthouders is gratis.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!