“een fantastische vakman, en een hele sympathieke…”
Ton Hartjens (Deurne, 1936) legde als fotograaf een ontelbaar aantal Deurnese personen, gebouwen, straatbeelden, tentoonstellingen en gebeurtenissen vast. Het fotograferen was zijn beroep, maar Hartjens wilde daarnaast iets terug doen voor de gemeenschap. Zo werkte hij vijf decennia belangeloos als de vaste fotograaf voor Museum De Wieger. Ook stelde hij een aanzienlijke hoeveelheid negatieven beschikbaar aan heemkundekring H.N. Ouwerling. Hij is daardoor in belangrijke mate medeverantwoordelijk voor het succes van de historische encyclopedie DeurneWiki.
Hartjens was al jong geïnteresseerd in fotografie, maar koos aanvankelijk voor een opleiding werktuigbouwkunde. Na zijn militaire dienst besloot hij toch een vierjarige vakopleiding aan de fotovakschool in Den Haag te volgen. In 1963 startte hij zijn eigen fotostudio in de Stationsstraat in Deurne. Naast werkzaamheden voor particuliere opdrachtgevers had hij ook veel werk in opdracht van de reclame- en kunstsector, waaronder voor Kookketelfabriek Spako. Ook maakte hij veel foto's die de wekelijkse ‘Zwerftochten door de Peel’ en ‘Dit Deurne van ons’ van Peter Vink in het Weekblad Traverse illustreerden.
Een speciaal plekje voor De Wieger
Vanaf het eerste uur was Hartjens betrokken bij Museum De Wieger, waar hij een speciale en persoonlijke band mee had. Als jonge fotograaf kwam hij al bij de familie Wiegersma aan huis. Later, toen Het Dinghuis in gebruik werd genomen als museum voor de collectie van Hendrik Wiegersma, fotografeerde hij er openingen en tentoonstellingen. In het archief van De Wieger bevinden zich iconische foto’s van onder meer dokter Wiegersma met de Franse kunstenaar Ossip Zadkine, geschoten door Hartjens. Vanaf 1976 verhuisde het museum naar De Wieger - het voormalige woonhuis van de familie Wiegersma - waar het nog steeds gevestigd is.
Onlosmakelijk verbonden
Hartjens bleef tot 2021 de vaste fotograaf van De Wieger. Hij fotografeerde in de loop van vijf decennia talloze kunstwerken en tentoonstellingen. In alle uitgaven van De Wieger en van veel musea door het hele land zijn foto’s van zijn hand geplaatst. Zijn naam is daarmee onlosmakelijk verbonden met de collectie van De Wieger. Als eerbetoon aan een fantastische vakman en een geweldig mens werd zijn vrije werk van 16 september tot 1 oktober 2006 tentoongesteld in het museum. Op 14 februari 2016 werd Hartjens in De Wieger gehuldigd vanwege zijn bijdrage aan het behoud van het culturele erfgoed in Deurne. Hij ontving toen uit handen van burgemeester Mak de Legpenning van de gemeente Deurne.
De nieuwe tentoonstellingen 'De schoonheid van het onbekende' en 'In de Ateliers: Michiel Coolen en Bert Roozen' zijn al gereed en te bezoeken vanaf donderdag 5 december!