Zien, doen en ontdekken bij
De Wieger!

Kinderatelier

Tekenles

Samen met Leef! Deurne heeft De Wieger begin 2020 de eerste cursus van het Kinderatelier opgezet. Met het Kinderatelier biedt De Wieger ruimte aan creativiteit in Deurne. In het Groot Atelier, waar Hendrik Wiegersma vroeger schilderde, kunnen de kinderen nu zelf aan de slag.

BASIScursus tekenen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Tijdens deze lessen wordt de basis van tekenen uitgelegd.  Je gaat heel goed leren kijken, want hoe ziet een voorwerp, dier of mens er nu eigenlijk echt uit? En waardoor gaat een tekening er realistisch uit zien? Tijdens de cursus komen er verschillende opdrachten voorbij, zoals een tekenles in het museum, mensen en gezichten tekenen, fantasiedieren en nog veel meer. Je krijgt een pakket met tekenspullen en je leert hoe je deze materialen gebruikt. Het basis tekenpakket bestaat uit: een blok tekenpapier, een set potloden van verschillende diktes, een puntenslijper, een gum, een liniaal en een tekenmap. Na het afronden van deze cursus ontvang je het diploma 'basis tekenen' en je krijgt de mooiste tekening ingelijst mee naar huis.

VERVOLGcursus tekenen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Je hebt de basiscursus al gevolgd, maar er is natuurlijk altijd nóg meer te leren. In de vervolgcursus worden de opdrachten net een beetje moeilijker, gaan we werken met nieuwe materialen en leer je nóg beter tekenen. Je krijgt een nieuw tekenpakket met daarin o.a. kleurpotloden en fineliners. De inhoud van een aantal lessen staat al vast, zo gaan we bijvoorbeeld sowieso een les het museum in om inspiratie op te doen en we gaan aan de slag met kleurcontrasten, maar de tekendocenten zullen ook aan je vragen wat je graag zou willen leren. Na het afronden van deze cursus ontvang je een diploma en je krijgt de mooiste tekening natuurlijk weer ingelijst mee naar huis.
STRIPTEKENcursus - voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Wil jij leren hoe je je eigen stripverhaal kunt tekenen?! Dan hebben wij iets leuks voor jou, namelijk onze tekencursus striptekenen. Hierin leren onze tekendocenten  jou stap voor stap hoe jij je eigen stripverhaal kunt tekenen. We behandelen van alles, van het tekenen van mensen, dieren en achtergronden tot aan het vertellen van een verhaal. 

Kosten tekencursus
€75 euro voor 10 lessen, inclusief tekenpakket en diploma (dit bedrag geldt voor alle drie de cursussen).

Beschikbaarheid?
YESSS, er staan weer nieuwe tekenlessen online. Je kunt je nu inschrijven voor de cursussen van het voorjaar van 2024! Klik hieronder op 'inschrijven' om je aan te melden. Graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe lessen? Stuur dan een mailtje naar g.rakels@dewieger.nl

Onderwijs

Jaarlijks bezoeken ruim 1300 kinderen uit de Gemeente Deurne De Wieger vanuit 14 verschillende basisscholen. Na jaren met tijdelijke programma's te hebben gewerkt, pakken we het nu anders aan en hebben we in samenwerking met de scholen een vast programma opgezet. In september 2023 hebben we de nieuwe programma’s voor de bovenbouwklassen gelanceerd, die met ontzettend veel lof werden ontvangen! Het programma voor de jongste klassen is nog in ontwikkeling en zal in 2024 voor het eerst in het museum verschijnen.

Het mysterie van de verdwenen kwasten - programma 5-6

Ohh nee! De oude kwasten van Hendrik Wiegersma zijn kwijtgeraakt, kunnen jullie ons helpen om dit mysterie op te lossen?

In samenwerking met Imke Illustrations hebben we een kinderboek gemaakt over Hendrik Wiegersma. Door middel van vrolijke illustraties leren jullie over het leven van ‘de wonderdokter’, over regels binnen in het museum en maken jullie kennis met het mysterie van de verdwenen kwasten. Op deze manier komen jullie voorbereid naar het museum en staan jullie hopelijk te popelen om de verdwenen kwasten terug te vinden. In het museum lossen jullie allerlei codes en puzzels op, speuren jullie naar aanwijzingen en ontdekken hier en daar een geheime boodschap. Is jouw klas gevuld met échte speurneuzen en denken jullie het mysterie op te kunnen lossen? Dan zien we jullie graag snel in ons museum!

Zie je wel dat je het kun(s)t - programma 7-8

Heb je wel eens naar een kunstwerk gekeken en gedacht: dit is echt SUPERmooi of juist OERlelijk? ‘Zie je wel dat je het kun(s)t?!’ staat in het teken van het leren kijken naar kunst, je kunnen verplaatsen in een ander en het durven delen van je eigen mening. Tijdens dit programma word je uitgedaagd om de toekomst van schilderijen te voorspellen. Door middel van het spel ‘Door de ogen van...’ verander je in een politieagent, een dokter, een kledingstylist of een ander beroep. Als dokter zou je een zelfportret met een sigaar het advies kunnen geven om te stoppen met roken en als kledingstylist vind jij vast iets van die afschuwelijke broek!

Daarnaast kom je oog in oog te staan met portretten uit onze collectie die onderdeel zijn van een XL‘Wie is het?’ -spel. Dit leert je op een leuke manier echt goed naar schilderijen te kijken op een hele speelse manier.

Zijn jullie er klaar voor om jullie mening op tafel te gooien, in gesprek te gaan met klasgenoten en met andere ogen naar kunst te kijken? Je zult zien dat je het kun(s)t!

Het mysterie van de verdwenen kasten en Zie je wel dat je het kun(s)t?! worden mede mogelijk gemaakt door: Fonds voor Cultuurpartcipatie, het Tiny en Anny van Doorne Fonds en CMK (Cultuureducatie Met Kwaliteit).

KIDS ART DEURNE

Wat is Kids Art?

Lijkt het jou leuk als er een museumdocent van De Wieger bij jullie op school komt om samen aan een gaaf kunstwerk te werken? Als je je inschrijft voor KIDS ART komt er drie keer een museumdocent van De Wieger een creatieve workshop geven bij jullie in de klas. Jullie kiezen samen een thema en gaan daarna in groepjes hiermee aan de slag. Alles draait om samenwerken, je mening leren geven, samen ideëen bedenken en natuurlijk een kunstwerk maken. De gemaakte kunstwerken worden uiteindelijk geëxposeerd in het Cultuurcentrum Deurne.

Vanuit elke school mag er één klas gratis meedoen, deelname wordt betaald door CMK (Cultuureducatie Met Kwaliteit). De doelgroep van dit project is groep 5/6.

Meedoen of meer weten? Stuur dan een mail naar Marieke Scharroo (m.scharroo@dewieger.nl)

De schaduwdoos

Ken je dat? Kleuters die ontdekken dat er schaduw is en dat je die zélf ook kunt maken? De schaduwdoos geeft mogelijkheden om dit uitgebreid aan bod te laten komen. Kinderen krijgen spelenderwijs inzicht in hoe schaduw werkt en hoe je het kan gebruiken om verhaaltjes mee te vertellen. Benieuwd hoe dat precies werkt? Bekijk dan zeker het filmpje!

De schaduwdoos is te huur bij de Wieger voor €20,00 voor een periode van 2 weken. Langer huren is mogelijk tegen een meerprijs van €10,00 per week.

Bij interesse stuur je een mail aan Gemma Rakels (g.rakels@dewieger.nl)

* Houd er rekening mee dat de zware schaduwdoos opgehaald en teruggebracht moet worden naar de Wieger op eigen gelegenheid.

Families

Komen jullie naar het museum met het hele gezin? In De Wieger valt van alles te beleven en ontdekken. Speel ons grote memory spel, speur erop los of misschien word je zelfs museuminspecteur. In onze museumtuin vind je ook een kindertuinpad. Naast het pad vind je allerlei leuke opdrachten, spelletjes en wist je datjes. Daarnaast organiseren wij ook regelmatig leuke podiumactiviteiten voor kinderen. Kijk vooral even op de activiteitenpagina voor het programma of om te reserveren.

Het teken quARTiertje

Wat is het Teken quARTiertje?
Het Teken quARTiertje is een serie van 5 digitale tekenlessen op YouTube. Voor € 5, dus voor maar 1 euro per les, kun je meedoen. In de filmpjes laat illustrator Imke Geertman Meeusen je zien hoe je het uitzicht vanuit je raam op kunt fleuren (misschien staan er wel reuzen of kabouters in de achtertuin of komen er spoken uit de schoorsteen van de buurvrouw), ze laat je zien hoe je kapsels kunt maken van planten, maar je gaat ook leren tekenen met koffie, thee en schaduw.

Voor wie?
Het Teken quARTiertje is voor iedereen die graag creatief bezig is en hier lekker vanuit huis mee aan de slag wil gaan. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en je bent nooit te oud om samen met Imke op avontuur te gaan en je fantasie los te laten op de mooiste plekjes in je huis. De tekenserie is gebaseerd op je eigen huis en wat je daar allemaal kunt beleven. Het Teken quARTiertje is super leuk om samen met je broertje(s) of zusje(s), met je vader of moeder of met het hele gezin te doen.
Hoe werkt het?
Je kunt het teken quARTiertje bestellen in de webshop van illustrator Imke Geertman Meeusen. Na betaling ontvang je van Imke de link naar de YouTube pagina, waar je de vijf lessen kunt bekijken, zo vaak en wanneer je maar wilt. Kijk ook vooral even de promo video hieronder! 
Word vriend van De Wieger
Wie kan er zonder vrienden? Niemand toch? Ook De Wieger niet! Dankzij onze Vrienden kunnen we kunstwerken aankopen, hebben we budget voor restauratiewerkzaamheden en hebben we de mogelijkheid om ons monumentale gebouw op te laten knappen.

Draagt u De Wieger een warm hart toe? Dan hopen we ook u tot onze vriendenkring te mogen rekenen!

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!