De Wieger lanceert spiksplinternieuwe schoolprogramma's

In september heeft De Wieger haar nieuwe doorlopende leerlijn voor basisscholen gelanceerd. Tussen eind september en begin december draaien maar liefst 58 schoolklassen, ongeveer 1400 kinderen, de spiksplinternieuwe programma’s. Bij het programma van groep 5/6, ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten’, staat het verhaal van Wiegersma centraal. Bij groep 7/8, ‘Zie je wel dat je het kun(s)t’, gaat het om leren kijken naar kunst en het delen van je mening.

Het mysterie van de verdwenen kwasten
Voor groep 5/6 ontwikkelden de educatiemedewerkers het programma ‘Het mysterie van de verdwenen kwasten’. In samenwerking met illustrator Imke Geertman-Meeusen werd het kinderboek ‘Als je van rare kwasten houdt’ gemaakt. Het boek gaat over het verhaal van Hendrik Wiegersma en De Wieger en is gevuld met mooie illustraties. Dit boek dient als voorbereidend lesmateriaal en eindigt met het mysterie van de verdwenen kwasten. De Wieger doet een oproep aan kinderen om te komen helpen met het terugvinden van de verdwenen kwasten van Hendrik Wiegersma.

Kinderboek Als je van rare kwasten houdt, programma groep 5 en 6 (foto door Wendy van der Wallen)
XL Wie is het spel, programma groep 7 en 8 (foto door Wendy van der Wallen)

Zie je wel dat je het kun(s)t?!
In het programma voor groep 7/8 staat leren kijken naar kunst centraal. Alles draait om je mening leren vormen en delen met je klasgenoten. De kinderen geven hun mening over stellingen, kijken door andermans ogen naar kunstwerken, voorspellen de toekomst van de collectie en spelen last but not least het XL ‘Wie is het?’-spel.

In samenwerking met
Voor het ontwikkelen van deze programma’s werd nauw samengewerkt met de scholen. Er werden enquêtes uitgezet onder en gesprekken gevoerd met alle bovenbouwdocenten. Op deze manier heeft De Wieger haar programma’s zo optimaal mogelijk aan laten sluiten bij de scholen. Met deze twee bovenbouwprogramma’s is de leerlijn echter nog niet compleet. In 2024 zullen ook twee programma’s ontwikkeld worden voor de onderbouwklassen. In september volgend jaar worden deze programma’s geïntroduceerd.

Mede mogelijk gemaakt door
De educatieve programma’s zijn tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Tiny en Anny van Doorne Fonds en Cultuur Educatie met Kwaliteit (CmK). Dankzij deze steun wordt het mogelijk gemaakt voor De Wieger om maar liefst vier vaste educatieve programma’s samen te stellen die op en top aansluiten bij de scholen in de regio en die het erfgoed van De Wieger toegankelijk maken voor kinderen. De programma’s zijn ontwikkeld door programmamaker Isa van Berlo en educatief medewerker Gemma Rakels.

Imke Geertman-Meeusen verzorgde de huisstijl van het educatieve programma en de illustraties. Laserbeest realiseerde het kinderboek en het XL ‘Wie is het?’-spel. De vrijwilligers en museumdocenten van De Wieger zorgden er ook dit jaar weer voor dat de programma’s vlekkeloos konden draaien.

Op zoek naar de verdwenen kwasten met puzzels en codes, programma groep 5 en 6 (foto door Gemma Rakels)
Voorspel de toekomst van de kunstwerken, programma groep 7 en 8 (foto door Wendy van der Wallen)

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!