Vrouwenpalet 1900-1950, haar kunst, haar verhaal

Te zien van 9 July 2022 tot 20 November 2022

WISSELWEEK VAN 12 T/M 16 SEPTEMBER 2022:
VANAF 17 SEPTEMBER IS VROUWENPALET WEER TE BEZICHTIGEN

– in samenwerking met Museum Dr8888 –

De tentoonstelling Vrouwenpalet is een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de hand van ruim 100 kunstwerken van onder meer Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluiter, Frieda Hunziker, Jemmy Hoboken en Adya van Rees-Dutilh is te zien hoe zij zich toelegden op destijds vernieuwende stromingen zoals het expressionisme, kubisme, nieuwe zakelijkheid, sociaal realisme en abstract expressionisme.

Niet alleen het werk van deze talentvolle vrouwen is te zien, maar ook komt naar voren wat destijds hun positie was. Wat waren de studiemogelijkheden voor vrouwen, waar konden zij exposeren en welke rol speelden vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Zo ontstaat een beeld van de kunstwereld van destijds, met verhalen over successen, nederlagen, zusterschap, afgunst en liefde (voor de kunst of voor elkaar).

Vrouwenpalet is een gezamenlijk project van Museum De Wieger en Museum Dr8888 en is tegelijk verdeeld over beide musea te zien (dus circa 50 kunstwerken per locatie). Halverwege vindt een wissel plaats.

Bij de expositie vindt een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud plaats met lezingen, workshops en muziek. Kijk hiervoor ook op vrouwenpalet.nl. Ook verschijnt een catalogus met artikelen over (de positie van) vrouwelijke kunstenaars in de eerst helft van de 20ste eeuw en biografieën van de kunstenaressen die in Vrouwenpalet te zien zijn.

Je kunt je zelfs aanmelden voor een gratis rondleiding (zie activiteiten op dewieger.nl) of reserveer een rondleiding voor € 7,50 per persoon (naast een geldig toegangsbewijs).

De volgende kunstenaars zijn van 17 september tot en met 20 november 2022 in De Wieger Deurne te zien: Mies Elout-Drabbe, Charley Toorop, Bobette van Gelder, Charlotte van Pallandt, Anna Maria Blaupot ten Cate, Hanny Korevaar, Edith van Leckwijck, Karin Leyden, Lou Loeber, Adya van Rees, Pau Wijnman en Frieda Hunziker.

In Drachten zijn dat in deze periode: Jo Koster, Else Berg, Jemmy van Hoboken, Edle Alma-Saxlund, Anneke van der Feer, Nola Hatterman, Jacoba van Heemskerck, Alida Pott, Anna Sluyter, Elisabeth Stoffers, Lotti van der Gaag en Lotti van der Gaag.

Je kunt je ook aanmelden voor een gratis rondleiding (naast een geldig toegangsbewijs) bij activiteiten op dewieger.nl of reserveer een rondleiding voor € 7,50 per persoon (naast een geldig toegangsbewijs).

Lees ook: https://www.brabantcultureel.nl/2022/07/10/de-wieger-haalt-vrouwen-uit-de-schaduw-van-door-mannen-gedomineerde-kunstwereld/

Lees ook: https://museumtijdschrift.nl/artikelen/recensies/voorbij-de-bijrol/

Op Instagram zijn we al begonnen met regelmatige posts over vrouwelijke kunstenaars (@Vrouwenpalet).

Nieuwsbrief ontvangen?

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag
Carnavalszondag, Koningsdag, Eerste
Kerstdag, 24 december, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag.
Copyright © 2022 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!