Webinar Erna Charbon: Nederlandse vrouwen in de kunst - donderdag 6 oktober

https://eindhoven.op-shop.nl/8677/webinar-erna-charbon-nederlandse-vrouwen-in-de-kunst/06-10-2022

Sinds een aantal jaren is er terecht veel aandacht voor het feit dat slechts een klein deel van alle kunstwerken in musea door vrouwen is gemaakt. In de tentoonstelling Vrouwenpalet (museum de Wieger en Museum Dr8888, vanaf 9 juli) staan 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars centraal waaronder Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg, Lou Loeber, Alida Pott, Jo Koster, Nola Hatterman en Jemmy van Hoboken. Waarom kennen wij vele namen niet, aan de kwaliteit van hun werk ligt het niet…

Vrouwen konden weliswaar in de 20ste eeuw dezelfde opleiding volgen als mannen, maar ervoeren een moeilijk dilemma: “de strijd tussen vrijen en werken” zoals Charley Toorop schreef in 1924 aan de dichter Marsman met wie ze toen een affaire had. Huwelijk en het gezinsleven hadden een grote invloed op hun carrière.

Deze 24 kunstenaars hebben zich losgemaakt van de tradities, waarbij vrouwen vooral geacht werden om lieflijke landschappen of stillevens te schilderen. Ze maken bewuste keuzes voor avant-garde stijlen en gedurfde onderwerpen. Ze nemen allemaal hun eigen plaats in de moderne kunstgeschiedenis in, werkend in verschillende stijlen als het kubisme, expressionisme, sociaal realisme en abstract expressionisme.

Luister en kijk mee naar de boeiende levens van een aantal van deze 24 vrouwen!

Erna Charbon-van Heck
Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17e eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone.

Nieuwsbrief ontvangen?

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag
Carnavalszondag, Koningsdag, Eerste
Kerstdag, 24 december, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag.
Copyright © 2022 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!