Café De Wieger met restaurator Marc Bies - donderdag 14 maart 2024

Op donderdagavond 14 maart 2024 is restaurator Marc Bies te gast bij Café De Wieger.

Bies, de jongste kleinzoon van de bekende Peel schilder Marinus Bies (1894-1975), inmiddels ook al boven de 60 jaar, zal komen vertellen over hoe op het adres Bosscheweg 15 te Aarle-Rixtel, sinds 1930, drie generaties Bies professioneel met schilderkunst hun leven invulling gaven en wat betreft de derde generatie nog steeds geeft. Zijn grootvader Marinus en zijn vader Henk (1928-2006) beide als kunstschilder. Marc runt op dit adres nu een zelfstandig schilderijen restauratieatelier.

Tot 1992 was hij zich ook aan het ontwikkelen als schilder, maar sinds de bouw en uitbreidingsplan van de grote galerij toen nog van zijn vader Henk, werd zijn aandacht steeds meer naar het conserveren en restaureren van schilderijen verlegd. Sinds het overlijden van zijn vader Henk, is daarbij het collectioneren van de schilderijen van zijn voorvaderen waaronder ook die van zijn andere grootvader, Frans Meijer (1900-1972), een belangrijk onderdeel van zijn bezigheden. Verder heeft hij zich gespecialiseerd in het werk van professioneel schilderende Brabantse tijdgenoten van deze schilders. Grofweg dus werk uit de 20ste eeuw.

Vele kunst en cultuurliefhebbers die voor het eerst een bezoek brengen aan Galerij-Museum-Bies zijn zeer verrast door de ruimte die er is geschapen ten dienste van de schilderkunst, drie zalen en atelier. Vrijwel alle schilderijen zijn bij daglicht te aanschouwen; daarvoor zijn de gebouwen speciaal ontworpen.

Zolang Marc Bies er ook zijn kost moet verdienen zal het een combinatie van Galerij, Museum en restauratieatelier zijn, want het geheel draait zelfstandig zonder subsidies.

De wens van de drie generaties Bies is echter dat Aarle-Rixtel / de gemeente Laarbeek het op termijn zal willen voorzetten als museum. Marc Bies staat daarbij een constructie voor zoals het museum Jan Heestershuis in Schijndel deze heeft met de gemeente aldaar.

Tijdens Café De Wieger zal Marc zijn vertellingen, ook over door hem gerestaureerde werken, verluchten met de projectie van beeldmateriaal. Maar bij het bezoeken van Galerij-Museum-Bies zult u pas echt zien hoe daar voornamelijk Brabantse schilderkunst uit de 20ste eeuw een podium heeft gekregen.

Mocht u vóór Café De Wieger al een bezoek willen brengen aan Galerij-Museum-Bies, dan zijn er drie tentoonstellingen te zien op Tweede Kerstdag en daarna op de zondagen vanaf 7 januari tot 23 februari 2024:
Grote zaal: “Geïnspireerd door de winter”
Zaal 2: “Brabantse bloemen”
Zaal 3 en atelier: Werken van Marinus Bies.

Café De Wieger met Marc Bies op donderdag 14 maart 2024
Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Locatie: Groot Atelier De Wieger
Entree 5 euro
Reserveren is nodig en kan hier.

Nieuwsbrief ontvangen?

Update form

Contactgegevens

De Wieger
Oude Liesselseweg 29
5751 WN Deurne
0493 32 29 30
info@dewieger.nl

Openingstijden

Open
Dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag.
Gesloten
Maandag.
Nieuwjaarsdag, Carnavalszondag- en dinsdag, Koningsdag, 24 december, Eerste Kerstdag, Oudjaarsdag.
Copyright © 2024 De Wieger
Met ❤ gemaakt door Loeihard!